در حالت ایده آل، یک استراتژی خوب باید با ابزارهای برنامه ریزی موثر همراه باشد. ابزارهای متعددی وجود دارد که می تواند در اجرای برنامه ریزی استراتژیک درگیر باشد. متداول ترین ابزارهای مورد استفاده عبارتند از: چشم انداز، معیارها یا نمودارها، تجزیه و تحلیل SWOT، تجزیه و تحلیل Pestle، نمودارهای Affinity، تجزیه و تحلیل پورتفولیو و نمودار روابط متقابل. هر کدام اهمیت خاص خود را دارند و روش خاصی برای گنجاندن آن در فرآیند برنامه ریزی دارند. ترکیبی عالی از همه این ابزارها به خوبی در مدل برنامه ریزی استراتژیک یک سازمان ادغام می شود.
1. چشم انداز: برای شروع، اولین ابزار چشم انداز/برنامه ریزی برای آینده است. با طوفان فکری شروع می شود که به تدریج منجر به تجسم طولانی مدت می شود که مورد نظر سازمان است. چشم انداز به سوالات اساسی مانند آنچه که سازمان می خواهد در آینده به دست آورد، چه شکلی خواهد بود، چه تصویری در ذهن مشتریان بالقوه خود خواهد ساخت و مشتریان بالقوه چه کسانی خواهند بود، پاسخ می دهد. به طور کلی، چشم انداز یک مکاشفه آینده نگرانه به تصویر و جایگاه فعلی سازمان می دهد.
2. معیارها/نمودارها: در حالت ایده آل، یک برنامه استراتژیک بدون اعداد، محاسبات و نمایش های گرافیکی ناقص است. اینها اغلب نادیده گرفته می شوند زیرا ممکن است مردم به ریاضیات اطمینان نداشته باشند. با این حال، برای اثبات بیانیه چشمانداز، داشتن توجیههایی از طریق ارقام و معیارهایی که در نهایت مشخص میکند که آیا پروژه، همانطور که برنامهریزی شده است، تأثیر مطلوبی خواهد داشت یا خیر، مهم است.
3. تجزیه و تحلیل PESTEL: یک ابزار برنامه ریزی مهم است که برای درک عوامل خارجی سطح کلان خارجی که بر عملکرد یک سازمان تأثیر می گذارد استفاده می شود. این یک ابزار استراتژیک مفید برای درک رشد یا کاهش بازار، موقعیت تجاری، پتانسیل و جهت عملیات است.
4. تحلیل SWOT: تحلیل SWOT یکی دیگر از ابزارهای کارآمد برنامه ریزی است که در آن اعضا نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای سازمان خود را پیشنهاد، فهرست و ارزیابی می کنند. انجام تجزیه و تحلیل SWOT یک ابزار بسیار موثر برای ارزیابی، تجزیه و تحلیل سلامت فعلی سازمان شما و مدیریت موفق سازمان است. SWOT مخفف Strengths، Weaknesses، Opportunities و Threats است.
5. نمودار وابستگی: یک نمودار قرابت برای محدود کردن تعداد زیادی از چیزها به دستههای سازمانیافتهتر و مشابهتر مفید است تا بتوان آن را به راحتی مدیریت کرد. اصطلاح “قرابت” به شباهت یا رابطه ذاتی اشاره دارد. این یک ابزار برنامهریزی کارآمد برای گروهبندی، طبقهبندی و ترکیب پروژهها و ابتکارات احتمالی گسترده در تعداد مناسب است.
6. نمودار روابط متقابل: از بین تمام پروژه های مهم، رهبران سازمانی باید تنها چند مورد ضروری را تشخیص دهند. نمودار رابطه متقابل به شناسایی چند پروژه از مهم ترین آنها کمک می کند.
7. تجزیه و تحلیل پورتفولیو: تجزیه و تحلیل پورتفولیو به فرآیند تجزیه و تحلیل پروژه ها/برنامه های جاری، گذشته و حال یک NGO و ارزیابی عملکرد هر یک اشاره دارد. تجزیه و تحلیل پورتفولیو یک روش سیستماتیک برای تجزیه و تحلیل مجموعه ای از خدمات است که توسط یک سازمان غیردولتی انجام می شود.